A Fejér Megyei Munkaközösség 8 óvoda részvételével, akik biztosítják az aprósereg megfelelő testi -, szellemi - és lelki fejlődését, sok-sok év után, 2011 márciusában alakult újra, hogy gyermekeink a legjobb szakmai tudásunkat kapják meg, szeretettel fűszerezve.

Elhivatottak vagyunk, s ennek megfelelően a céljaink:

A gyermekek nevelése, gondozása a legnehezebb és legszebb dolog a világon. Magas szintű programunkkal, művészeti értékeink közvetítésével egy örök csomagot kívánunk adni a kisgyermekeknek és szülőknek, hogy a jövőben egy egészséges életutat tudjanak folytatni, helyesen használva az óvodától kapott útravalót. Annak érdekében, hogy az intézmények falain belül és kívül a legjobbat tudjuk nyújtani az óvó karjaink közé került kicsiknek, ápoljuk a szakmai kapcsolatainkat, tapasztalatokat és tudást cserélünk.

A Maroshegyi Óvoda a Bázisóvoda cím elnyeréséig, amely 2012. április 26-án vált valóra, hosszú utat tett meg. Óriási fejlődésen mentünk keresztül. Nevelőtestületünk, mely mindig az intézményünk érdekeit tartotta és tartja szem előtt, jól felismerte, hogy körülményeinket és sajátosságainkat figyelembe véve olyan programot találtunk, amely nevelésfilozófiájában, óvodaképében számunkra és az ide járók számára is a leginkább megfelel.
Alapvető célunk, hogy megszerettessük az alkotás örömét a gyermekekkel, hogy merjenek megnyílni a lapokon, a sokrétű tevékenykedések közben. Tapasztalatainkat, tudásunkat továbbadva, az óvodához legközelebb található Táncsics Mihály Általános Iskola folytatja munkánkat, nem vesznek el a tehetségek, hisz az iskolában is műhelyeket hoztak létre. Közös foglalkozásokat is tartunk, melynek középpontjában a zene, kézműveskedés, logikai feladatok, mozgás áll. Visszajönnek kicsit a mieink, hogy lássuk, milyen ügyes kisiskolások váltak belőlük.

A gyermekek mellett, a magukban tehetséget érző óvó nénik is létrehoztak egy csoportot, mely bábjátékkal készül az ovisoknak évi egy-két alkalommal. Maguk készítette bábokkal a kicsik számára ismert mesét adnak elő úgy, hogy drámajátékkal ötvözik, bevonják az apróságokat is, ilyen módon interaktívvá téve az előadást. Kezdetben a csoportok élvezhetnék a mesét, de a körzetes iskolában is bemutatjuk majd.

Megismertetjük a gyermekekkel a királyok városát, annak történelmi jelentőségét. A tavasz egy hete a királyoké, megrendezésre kerül büszkeségünk, a Királyi Napok. A gyermekek csillogó szemmel hallgatják az óvó nénik meséit, amin keresztül feltárulnak Székesfehérvár titkai és csodái. A városban sétálva, csivitelve fedezik fel nevelőik szerető irányításával a város nevezetességeit.

Az óvodapedagógus bátorít minden gyermeket a csoporton belül, hogy a belső elégedettsége, pozitív énképe kialakuljon, s ezzel egy szeretetteljes, mosolygós, biztonságos óvodai élet részese lehessen. Bázisóvodaként elhivatottsággal, megfelelő szakértelemmel kell segítenünk munkaközösségünk munkáját azért, hogy még jobban képviseljük azt, ami a hivatásunk, amit nagyon szeretünk, a kisgyermekek nevelését. Az óvoda egy olyan közösség, melyben a legfontosabb, hogy egymással dolgozzunk a ránk bízott életekért és egymásért, hogy együtt lélegezzen kicsi és nagy.

 

 A művészetek óvodája

Gyerekzsivaj fogad. A folyosón népi kiállítás, a szobákban mini bútorok, kicsi székek, kicsi asztalok, kicsi padok. Eltéveszthetetlenül egy óvodában járok. „Mindjárt jön az intézményvezető. Éppen az egyik gyerekkel van.”- mondja egy kedves hölgy, én pedig türelmesen várok. Pár perc múlva jön is mosolyogva Békésiné Kimiti Ágnes, a Maroshegyi Óvoda igazgatója.

Ezek szerint nem csak intézményvezetőként funkcionál.

Abszolút. Néha szükség van rám, és szívesen megyek. A gyerekek is elfogadnak. A beszoktatós kicsiknél többször is bent vagyok, főleg év elején, amikor egyszerre 3-4 gyerek is sír, és csak egy nevelő van velük.

A Maroshegyi Óvoda az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” program bázisóvodája. Ezt olvastam a bejárati ajtón. Ez mit jelent?

Régebben minden óvoda központi program szerint működött, majd 1997-98-ban változás állt be, és mindegyik intézménynek saját programot kellett írnia, vagy választania. Mi egy már meglévő program egyes elemeit adoptáltuk 2000 körül, mégpedig Nagy Jenőné Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel programját. Aztán rájöttünk arra, hogy jól tudunk vele dolgozni, és mindegyik félnek jót tesz, a gyereknek, a szülőnek, az óvónőnek egyaránt.

Mitől bázisóvoda?

Ez azt jelenti, hogy a megyében működő hasonló óvodákat mi fogjuk össze. Évi egy-két alkalommal bemutató foglalkozásokat és továbbképzéseket szervezünk, a megyében ezzel a programmal dolgozó óvodáknak, a benne dolgozó óvó néniknek, de szívesen látunk és fogadunk olyan kollégákat is, akik nem ezzel a programmal dolgoznak, csak szeretnének betekintést nyerni. Több alkalommal meghívtuk Nagy Jenőnét is ezekre az alkalmakra, és már az ő engedélyével képezhetjük erre a programra az érdeklődő kollégákat. Fejér megyéből Sárosd, Vál, Iváncsa, Alcsútdoboz, Székesfehérváron pedig a Felsővárosi Óvoda tartozik hozzánk a program szerint.

Mit jelent ez a program a gyakorlatban?

A művészeti nevelés például abban nyilvánul meg, hogy amikor érkeznek reggel és távoznak délután a gyerekek a szülőkkel, klasszikus zene szól a folyosókon. Hetente többször tornázunk a gyerekekkel komolyzenére selymekkel, szalagokkal. Nem kell, hogy a kisgyerek megtanulja, melyik zene szól, ki szerezte. Elég, ha csak hallja. Vagy például olyan verseket is elmondanak napközben az óvó nénik, amelyeket nem kell megtanulniuk, csak hallgatniuk. Elmondja, hogy ezt egy költő írta, elmeséli, miről szól. Ilyenkor általában tátott szájjal hallgatják a gyerekek az óvó nénijüket. Ovigalériánk is van. Két –három havonta hívunk egy művészt, aki elhozza pár művét, ezeket kiállítjuk, és ő maga mutatja be a gyerekeknek, mit hogyan készített, miről szól a munkája. Ápoljuk a néphagyományokat is, a folyosón most is lehet látni régi bútorokat, használati tárgyakat. Ezeket különböző felajánlásokból gyűjtjük össze, és több hónapon keresztül láthatóak. Mikro csoportokban dolgozzuk fel a témákat, az óvó nénik 6-8 fős csoportokban beszélik meg, mit látnak, mi mire való, és mindegyik gyerek felteheti a kérdéseit.

A tehetséggondozás ezeken kívül másban is megnyilvánul Önöknél?

Igen, 2012 óta tehetségpont is vagyunk, és 2015. szeptember 12-től pedig Kiválóan Akkreditált Tehetségpont. Ez azt jelenti, hogy több műhelyünk is van, ahova a nagycsoportos gyerekeink járnak. Minden gyerek tehetséges valamiben, mi pedig megkeressük bennük a tehetségcsírát. Az óvónők javaslatai alapján különböző művészeti csoportokba osztjuk a gyerekeket. Van nálunk kézműves, mozgásos, zenei, logikai és bábműhely. Őket óvodai időben, mikro csoportokban külön foglalkozásokban részesítünk. Az elkészült alkotásokból kiállításokat szervezünk, valamint az ének és tánc csoportok a Kerti partinkon mutathatják be mit tanultak.

Mit visznek tovább a gyerekek ebből a művészetszeretetből? Hol tudnak majd tovább fejlődni, miután kikerülnek az óvodából?

A művészet szeretete nem vész kárba, mert olyan alapot kapnak a gyerekek, amely majd később jön elő, hiszen már ott van a fejében, a kezében. Azt tapasztaljuk, hogy nyitottabbak lesznek a gyerekeink azáltal, hogy műhelybe járnak. Hiszen ilyenkor kijönnek a saját, zárt csoportjukból, más gyerekekkel is találkoznak.

Nagyon jó a kapcsolatunk a Táncsics Mihály Általános Iskolával. Nagyon sok gyerekünk megy oda. Közös tantestületi üléseink is vannak, és átadjuk a tanító néniknek, hogy melyik gyerek hol tart, mit tanult, és azt lehetőség szerint tovább fejlesztik az iskolában. A tehetséges énekeseink a Kodály Zoltánba, a rajzosaink pedig a Munkácsy Mihály Általános Iskolába mennek.

Amikor bejöttem az óvodába, elmentem egy levendulás kert mellett.

Igen, zöld óvoda is vagyunk. Minden évben leszedjük közösen a levendulát, csokorba kötjük őket, vagy kis zsákocskákba. Ezekkel illatosítjuk a mosdókat. Illetve az elhelyezkedésünkből adódóan kihasználjuk a Sóstói tanösvény nyújtotta lehetőségeket. Minden évszakban tervszerűen kimegyünk, és megnézzük, hogyan változik a természet. Ezen kívül szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és elemgyűjtő konténerünk is van.

Sok gyerek van Maroshegyen?

Igen. A családi házas övezetben egyre több a gyerek, ezért is volt szükség az óvoda bővítésére. Nyolc csoportunk van, mindegyik teltházas, egy-egy csoportban 27-28 gyerekkel. Volt olyan év, hogy harmincöt- negyven körzetes gyereket is el kellett utasítanunk, mert már nem volt helyünk. Ez a 125 millió forintos beruházás a város költségvetéséből valósult meg. Az 500 négyzetméteres új szárnyban két csoportszobát alakítottunk ki, vizesblokkokkal. A modern eszközökkel felszerelt tornaterem pedig a mozgást szolgálja majd, erre nagy szükségünk volt. A város az épület bővítésén túl további 10 millió forintot biztosított a szobák berendezéseire, illetve a különböző bútoroknak, eszközöknek és játékoknak a beszerzésére. A terveink szerint a két új csoportszoba elé közvetlen kijárással egy kis játszóteret is kialakítunk. Ezzel az eddigi 221 gyerek mellé további 50 kiscsoportos óvodást tudtunk felvenni az idén. A reményeink szerint október első hetében már meg is indulhat az élet az új épületben. Köszönjük mindezt a városnak és Brájer Éva alpolgármester asszonynak, aki Maroshegy képviselőjeként rengeteg segítséget nyújt nekünk.

Simon Rita

Fehérvári POLGÁR 6.körzet 2015.október.7.

 

8000 Székesfehérvár, Hargitai utca 5.
Tel/Fax: 22 / 348-023 - GSM: 0670 3809-528 - Email: ovi@maroshegyiovi.hu
Óvodaigazgató: Békési-Kimiti Ágnes
www.maroshegyiovi.hu / 2011. Minden jog fenntartva.